Yemek yapmanın en zor tarafı ne yapacağınıza karar vermektir. Bunun için haftalık yemek planı yapıyorum. En azından bir kez bununla ilgili düşünüyorum, işin zor kısmını yapmış oluyorum.
Yemek planı yapmak hem vakit hem de nakit kazandırır. Ayrıca dengeli beslenmemize yardımcı olur. En önemlisi kafanız rahat olur.
Bunun için farklı yöntemler denedim. Mesela markete gittim, orda olanlar doğrultusunda yemek düşünüp malzemeleri aldım. Eve gelince yemeği yapacağım zaman eksik malzeme olduğunu farkedip tekrar markete gitmem gerekti veya o gün dışarıdan söyledik diğer yemek ertesi güne kaldı..
Başkaların hazırladığı örnek menülere göre yemek planı yaptım. Herkesin yemek planı, kendi alışkanlıkları ve bütçesine göre değişiyor, bu da verimli olmadı.
En son uzun zamandır denediğim ve benim için işe yarayan yöntemi buldum.
YEMEK PLANIMI NASIL YAPIYORUM ?
- Denediğim ve tekrar yapmak istediğim yemek tariflerini elektronik ortamda veya yazılı olarak dosyalıyorum. Dosyamın başına isimlerini yazıp liste oluşturuyorum. Hatta et yemekleri, sebze yemekleri gibi gruplandırırsanız bakması daha kolay olur. Online yemek tariflerim için nefisyemektarifleri.com u kullanıyorum
- En çok sevdiğimiz, tarifine bakmadan yapabildiklerimin listesini ajandama yazıyorum.
- Buzdolabında, dondurucuda, kilerde olan malzemelerimize bakıyorum.
- Hem yemek listelerim hem de elimizdeki malzemeler doğrultusunda haftalık yemek planımı yapıyorum. Tabi ev halkının fikrini de bu aşamada almak önemli.
- Yemekleri belirledikten sonra alışveriş listemi oluşturuyorum
- Ayrıca buzdolabı üzerinde haftaiçi market ihtiyaçlarımızı yazdığımız listemiz var.
- İki liste ile haftada birkez market alışverişi yapıyorum..
Ayrıca;
- Sevdiğiniz yemeklerden vaktiniz olunca daha çok yapıp, dondurucuya koyabilirsiniz.
- Hazırladığınız plan doğrultusunda haftada bir veya iki kez yemek pişirebilirsiniz.
- Sevdiğiniz veya sürekli kullandığınız ürünleri stoklayabilirsiniz.
- Eğer yemeği fazla yaptıysanız üst üste aynı yemeği yemek istemezseniz kalanı dondurucuya koyabilirsiniz. Bir sonraki haftaya hazır yemek olur
- Hazır pişmiş yemekleri uzun süre dondurucuda tutmayın tadında değişim olabiliyor. Bir iki hafta içinde tüketmeye bakın
- Hergün ekmek almak için fırına gitmemek için 2-3 günlük ekmek alıp, derin donrucuya koyabilirsiniz. Yiyeceğiniz gün ekmeği dondurucudan çıkartınca 30 dk içinde çözülüyor ve ilk koyduğunuz durumdaki tazeliğine dönüyor.
Herkese bereketli yemek planları diliyorum
Sevgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder